Cum sa cureti cosul de fum?
Curatarea cel putin anuala a cosurilor de fum este obligatorie, avand in vedere posibilele pericole care pot aparea din neglijenta. Pentru ca voi si familiile voastre sa fiti in siguranta, cosul trebuie curatat de catre un specialist. Aflati mai multe despre aceste servicii. De asemenea, este foarte important sa stiti ca daca nu curatati periodic cosul de fum, inseamna ca nu respectati legislatia, ceea ce inseamna ca riscati sa fiti amendati.
Va sfatuim sa acordati mare atentie intretinerii surselor de caldura, a echipamentelor de incalzire si a cosurilor de fum, pentru ca luand in considerare statisticile privind principala sursa a incendiilor din ultimii ani, riscurile la care va expuneti in caz contrar sunt uriase. Statisticile arata ca incendiile sunt provocate, in cea mai mare proportie, de neglijenta oamenilor in ceea ce priveste intretinerea corespunzatoare a cosurilor de fum si a tuturor echipamentelor de incalzire.
De ce se infunda cosurile de fum?
Exista cateva situatii generale in care cosurile se infunda, printre care cele mai importante sunt urmatoarele:
- constructia realizata incorect, fie de o firma nespecializata, fie de catre o „cunostinta”;
- proprietarul improvizeaza in procesul de constructie;
- intretinerea si curatarea precara;
- deseuri acumulate in cos;
- caramizile s-au deplasat de la locul lor.
Curatarea cosului de fum se face, de preferat, inainte de inceperea folosirii constante a acestuia, asadar inainte de a se instala anotimpul rece. In acest fel, va veti asigura ca incalzirea se va face in siguranta. Apeland la servicii de curatare a cosurilor de fum (vedeti detalii aici), specialistii vor inspecta si starea echipamentului de incalzire, indiferent daca este vorba despre o soba, un cuptor, o centrala termica sau una pe peleti.
Atunci cand cosul nu este intretinut corespunzator, va puteti confrunta cu diverse nereguli sau pericole, precum:
- incendiu;
- fum in casa;
- nefunctionarea gazului;
- nefunctionarea echipamentelor de incalzire;
- cresterea riscului de intoxicare cu monoxid de carbon.
Moduri de curatare a cosurilor de fum
Curatarea cosurilor de fum este de doua tipuri, anume mecanica si chimica (sau catalitica):
1. Curatarea mecanica se face o data pe an sau o data la 6 luni, fiind obligatorie prin legea in vigoare. Perioada la care trebuie sa realizati intretinerea depinde de echipamentul de incalzire si combustibilul pe care le utilizati. Pentru o curatare eficienta, echipa de profesionisti va introduce in cosul de fum instrumentele necesare din echipamentul din dotare, alaturi de o camera video. Echipamentul unui specialist cuprinde, printre altele: lanterna, lopata, perii de sarma, camera video, ruleta, spaclu, folii;
2. Curatarea chimica sau catalitica, asa cum probabil deduceti din denumire, se realizeaza cu ajutorul unor substante chimice speciale. Cu aceste substante speciale, depunerile sunt indepartate cu rapiditate, iar cosul este curatat in profunzime. Mai exact, solutiile chimice usuca gudronul umed, ceea ce permite ca procesul de curatare mecanica sa se desfasoare in conditii optime. Substantele sunt aplicate atunci cand cosul este incalzit, pentru ca acestea sa actioneze corect. Cu toate astea, chiar daca apelati la acest tip de curatare, nu trebuie sa neglijati curatarea anuala sau la 6 luni, respectiv cea mecanica.
Pentru o curatare eficienta, specialistul va parcurge cateva etape principale, cum ar fi:
- introducerea unei camere video in cosul de fum pentru identificarea problemei si stabilirea sursei acesteia;
- izolarea punctului de lucru;
- curatarea cosului in functie de problema identificata;
- curatarea punctului de lucru si a celor colectate din interiorul cosului;
- masurarea vitezei din horn;
- curatarea, daca este nevoie, a canalelor de fum legate la cos.
In urma curatarii cosului de fum, firma elibereaza proprietarului o adeverinta care atesta faptul ca intretinerea a avut loc.